7 razlogov, zakaj se odločiti za gorsko kolo

14
Gorska kolesa v trgovini

Kolesarjenje je šport, s katerim se lahko brez večjih težav ukvarja vsakdo. Vožnja s kolesom človeka pomiri in sprosti. Vsak od nas lahko sede na kolo in sproščeno prekolesari daljšo ali krajšo pot, med katero se dodobra razgiba in pozabi na vsakodnevni stres. Ravno zato je izredno priporočljiv nakup gorskega kolesa, s katerim se lahko brez težav odpravimo na kolesarjenje v neokrnjeno naravo.

1. Gorsko kolo nas poveže z naravo

Kolesarjenje v gorah in drugod v naravi je eno od najboljših doživetij, med katerim se lahko popolnoma povežemo z naravo, ki nas obkroža. Ker živimo v svetu, v katerem smo neprestano obkroženi z različno tehnologijo, postaja čedalje težje odklopiti misli (od težav, službe in stresa) in preprosto uživati v danem trenutku.

Kolesarjenje nam bo pomagalo, da bomo za hip vse dali na stran in se bomo skoncentrirali le na premagovanje naslednje vzpetine ter se fokusirali na pot, ki je pred nami. Gorsko kolesarjenje nas bo pomirilo in sprostilo, saj nam bo omogočilo popoln odklop od vsakdanjih obveznosti.

2. Gorsko kolo omogoča polno izzivov

Če še nikoli niste preizkusili gorskega kolesarjenja, boste ob pogledu na gorskega kolesarja pomislili: »To je običajna vožnja s kolesom!« Vendar pa to ne drži. Gorsko kolesarjenje je precej naporno in zahteva fizično ter psihično pripravljenost. In to ne glede na to, ali tekmujete ali sami preizkušate svoje meje sposobnosti.

Gorsko kolo Specialized Rockhopper Comp 29 2X
Gorsko kolo Specialized Rockhopper Comp 29 2X (Extreme Vital)

Omogoča nam, da prepoznamo svoje slabosti in tako začnemo postopoma izboljševati svoje sposobnosti ter sčasoma postanemo vse boljši in zmogljivejši. Priporočljivo je, da kolesarimo z boljšimi in bolj izkušenimi kolesarji, saj bomo tako izboljšali svojo tehniko in postali močnejši.

3. Gorsko kolesarjenje nam poveča samozavest

Vožnja z gorskim kolesom je neverjeten izziv, ki nam bo povečal samozavest. Nič ni lepšega od občutka, ko se po dolgih mesecih treninga zapeljemo čez vrh ali oviro, ki smo si jo prizadevali premagati že mesece ali celo leta. Trdo delo, ki nas bo pripeljalo do vrha, bo naš najboljši motivator za povečanje samozavesti tudi v delovnem okolju, saj se bomo počutili močnejše in sposobnejše.

4. Gorsko kolesarjenje ustvarja nova prijateljstva

Gorska kolesa so povezala že ogromno ljudi. Gorski kolesarji pravijo, da se pri kolesarjenju med njimi ustvari posebna energija, saj se kolesarji medsebojno motivirajo in vzpodbujajo. Pomembno pa je tudi druženje na cilju, ko skupaj kaj spiješ, poješ in pokramljaš. Povezovanje z ljudmi, ki ravno tako kot mi ljubijo ta šport in naravo, iz katere črpajo moč in inspiracijo – to so trenutki, ki med ljudmi stkejo posebne prijateljske vezi.

5. Kolesarjenje z gorskim kolesom je dinamično

Gorsko kolesarjenje ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled. Z gorskim kolesom bomo urili različne spretnosti, kot so ravnotežje, osredotočenost ter pravilna drža telesa. Med kolesarjenjem izvajamo tudi kardio vaje, s katerimi krepimo srce in ožilje.

Žensko gorsko kolo Specialized Rockhopper Sport 29
Žensko gorsko kolo Specialized Rockhopper Sport 29 (Extreme Vital)

Redno gorsko kolesarjenje nam torej ponuja dinamično vadbo za povečanje moči in izboljšanje zdravja. Ne glede na to, ali preizkušamo svoje ravnotežje v vožnji po ozkih gredah ali svoje meje v mučnem in težavnem vzponu, bo gorsko kolesarjenje od nas zahtevalo veliko napora, osredotočenosti in predvsem zdrava pljuča.

6. Primerno za vse, ki imajo težave s koleni

Kolesarjenje je na splošno šport, ki ne obremenjuje kolen. Pri veliko športih se namreč zgodi, da nas hitro začnejo boleti kolena, saj so preveč obremenjena. Zato se vsem, ki imajo težave s koleni, priporoča nakup gorskega kolesa, s katerim bodo brez težav kolesarili v naravi.

7. Uporabljamo ga lahko tudi v mestu

Gorsko kolo bomo brez težav uporabljali tudi za mestno vožnjo. Njegova vožnja je hitra in se ne zaustavi pred vsako cestno oviro, ki jo srečamo v mestu. Z gorskim kolesom bomo brez težav zapeljali na pločnik in z njega, saj se pri tem ne bomo bali, da bi kolo mogoče poškodovali.

Veliko prednost prinašajo tudi debelejše gume, ki so z leti postale izredno dodelane. Takšno kolo pa je primerno tudi za kolesarjenje v zimskem času, saj se odlično obnese v deževnem vremenu ali na zasneženem cestišču.

Preverite tudi opise poti za gorsko kolesarjenje po Sloveniji.

DELI
Life at Night
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.