Kako očistiti usnjeno sedežno garnituro?

220
Čiščenje sedežne garniture

Usnje je v naših domovih precej pogosto prisotno. Z njim so opremljene luksuzne sedežne garniture, različni dodatki, čevlji, pasovi, torbice in še bi lahko naštevali. Tokrat bomo govorili o usnjenih sedežnih garniturah, natančneje o tem, kako jih pravilno očistiti. Zavedati se moramo, da je usnje eno od najbolj vsestransko uporabnih materialov, a le ob primernem vzdrževanju nam bo dobro služilo še vrsto let. In čeprav je usnje drago, ni potrebno, da nam usnjeno sedežno garnituro očistijo profesionalci.

Še kako pa drži dejstvo, da usnjene sedežne garniture zahtevajo prav posebno nego. Na trgu sicer res obstaja ogromno takšnih in drugačnih čistilnih sredstev za čiščenje usnja, vendar si jih lahko pripravite tudi sami. Poglejmo si, kako poteka postopek čiščenja usnjene sedežne garniture.

Čiščenje usnjene sedežne garniture naj poteka ročno

Iz robov sedežne garniture je vsak teden potrebno posesati mehanske delce. Pazimo, da bomo pri tem uporabljali nastavek z mehko ščetko, saj bomo lahko drugače površino kavča ali naslonjača poškodovali. Po sesanju garnituro pobrišimo z vlažno mehko bombažno krpo. To krpo predhodno navlažimo z namenskim čistilom za usnje. Bodimo temeljiti in odstranimo ves prah.

Čiščenje usnjenega kavča
Usnjeno garnituro očistite z navlaženo mehko krpo.

Dvakrat ali trikrat na leto pa je potrebo sedežno garnituro iz usnja očistiti natančneje. Pri tem uporabimo večje količine čistila in temeljito obrišemo vse površine. Za čiščenje usnja nikakor ne uporabljamo parnih ali kemičnih čistilcev, vodnih sesalcev in podobnih pripomočkov. Čistimo s čistili, ki ne vsebujejo alkohola, topil, silikona in podobnih agresivnih snovi.

Vedno uporabimo posebna čistila za čiščenje usnja

Pri tem naj omenimo tudi to, da brisanje s krpo, ki smo jo namočili v vodo, ne bo uspešno. S tem bomo sicer res odstranili prah, a redni negi usnja moramo privoščiti več. Suha ali v vodi navlažena krpa žal nima zmožnosti zadostnega odstranjevanja maščob, ki se naberejo na površini usnja. Te maščobne obloge pa moramo odstraniti dovolj zgodaj, drugače se usnje spremeni, kar pa bo vplivalo tudi na njegovo življenjsko dobo.

Kot smo že omenili, čistimo z mehko bombažno krpo ali s kuhinjsko gobico. Nikakor pri tem delu ne smemo uporabljati pripomočkov, ki delujejo na principu abrazije, saj lahko pri tem močno poškodujemo zgornji sloj usnja in njegovo barvo.

  • Usnjena garnitura Malagić Cumulus
    Usnjena garnitura Malagić Cumulus (Il Ambienti)

P. S. Bi svoj dom popestrili z novo sedežno garnituro? Se zaradi bogate ponudbe na tržišču sploh ne znajdete več? Če tudi vas mika takšna ali drugačna usnjena sedežna garnitura, potem kliknite tukaj. Ali pa obiščite pohištvena salona Il Ambienti, ki se nahajata v Ljubljani in Murski soboti.

Prepričani smo, da boste nad ponudbo navdušeni, hkrati pa vam bodo strokovnjaki pomagali pri izbiri primerne sedežne garniture.

DELI
Life at Night
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here