Kako ukrepati, ko napade zidna plesen?

5
Zidna plesen

Zidna plesen je pogosta težava v mnogih domovih, še posebej v vlažnih in slabše prezračenih prostorih. Plesen sprošča spore, ki lahko povzročijo alergijske reakcije, težave z dihanjem in celo resne bolezni, zato je pomembno, da se z njo spopademo hitro in učinkovito.

Ko odkrijemo zidno plesen, se moramo najprej lotiti iskanja vzroka, da preprečimo nadaljnje širjenje. Vlaga je glavni krivec za pojav plesni, zato je potrebno ugotoviti, od kod prihaja in kako jo lahko odpravimo. V nadaljevanju bomo obravnavali različne korake in metode, ki vam bodo pomagale učinkovito ukrepati proti zidni plesni in preprečiti njen ponovni pojav.

Prepoznavanje znakov zidne plesni

Prepoznavanje zidne plesni je ključnega pomena za pravočasen ukrep. Plesen se najpogosteje pojavi kot temne, vlažne lise na stenah, stropih ali vogalih prostorov. Lahko se širi tudi za pohištvom, kjer se vlaga pogosto zadržuje. Poleg vidnih znakov plesni lahko opazimo še značilen vonj po vlagi in plesni, ki je neprijeten in vlažen.

Nastanek zidne plesni
Zidno plesen boste prepoznali kot temne lise na steni ali stropu.

Če opazimo znake plesni, je pomembno, da ukrepamo takoj. Plesen se lahko hitro razširi in povzroči še večje težave, če je ne saniramo. Prav tako lahko vpliva na zdravje prebivalcev, saj sprošča spore, ki so škodljive za dihala, zato je pomembno, da nemudoma prepoznamo znake in začnemo z ustreznimi ukrepi.

Identifikacija vzroka vlage

Ko smo prepoznali znake plesni, je naslednji korak identifikacija vzroka vlage. Vlaga lahko prihaja iz različnih virov, kot so puščanje vodovodnih cevi, slabo prezračevanje, kondenzacija ali celo kapilarna vlaga iz tal. Pomembno je, da ugotovimo, od kod prihaja, saj bomo le tako lahko plesen učinkovito odpravili.

Za natančno identifikacijo vzroka bo morda potrebna pomoč strokovnjaka. Vodovodar lahko preveri, ali puščajo cevi, medtem ko gradbeni strokovnjak oceni stanje izolacije in prezračevanja. Ko enkrat ugotovimo vir nastanka prekomerne vlage, lahko začnemo z ustreznimi ukrepi za njegovo odpravo.

Uporaba razvlažilca zraka

Razvlažilci zraka so zelo učinkovito orodje za boj proti vlagi in plesni v notranjih prostorih. Delujejo tako, da iz zraka odstranjujejo odvečno vlago, kar pomaga vzdrževati optimalno raven vlage in preprečuje nastanek plesni. Naprave so sicer dokaj drage, a si lahko na srečo omislite tudi razvlažilec zraka za najem, kar je odlična rešitev za tiste, ki se soočajo s kratkoročnimi težavami z vlago.

Razvlažilci so še posebej uporabni v vlažnih prostorih, kot so kleti, kopalnice in kuhinje. Z redno uporabo lahko bistveno zmanjšamo tveganje za nastanek plesni in drugih težav, povezanih z vlago. Pomembno je, da napravo postavimo na primerno mesto in jo redno vzdržujemo, da zagotavlja optimalno delovanje. Pri tem vam je lahko v veliko pomoč podjetje Frisema d.o.o.

Popravilo in sanacija prizadetih območij

Ko smo identificirali vzrok vlage, je čas za popravilo in sanacijo prizadetih območij. Najprej je treba odstraniti vso plesen z uporabo posebnih čistilnih sredstev, ki so namenjena za odstranjevanje plesni. Pomembno je, da pri tem nosimo zaščitno opremo, kot so rokavice in maska, s katero preprečimo vdihavanje spor plesni.

Po končani sanaciji prostore redno prezračujemo. Prezračevanje pomaga odstraniti odvečno vlago iz zraka in zmanjšuje kondenzacijo na stenah in oknih. Najbolj učinkovit način prezračevanja je ustvarjanje prepiha s hkratnim odpiranjem oken na nasprotnih straneh sobe, kar svežemu zraku omogoča, da prepiha skozi prostor.

Life at Night
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.