Kdaj je TIG varjenje najboljša izbira?

1092
TIG varjenje

Pri proizvodih iz kovin ne gre brez spajanja posameznih polizdelkov, za katerega lahko skrbita ročno ali robotsko varjenje. Pri ročnem se najbolj pogosto odločimo za točkovno, MIG, MAG ali TIG varjenje, pravilna izbira pa je odvisna tako od lastnosti materiala kot od naših zahtev. Izbira napačnega načina lahko pomeni veliko izgubo, saj dobimo izdelke, ki niso kakovostni in tako ne morejo opravljati svoje funkcije.

Zakaj pa bi se sploh odločili za ročno varjenje? Kljub temu, da je robotski način lahko hitrejši in varčnejši, roboti vendarle ne zmorejo vsega. Marsikateri izdelek zahteva tako človeško roko kot človeško oko, da dosežemo popolnost, prav tako pa je ročno varjenje še vedno edina možna izbira pri opravljanju varilskega dela na terenu.

Spajanje legiranega jekla in barvnih kovin

Za postopek, imenovan TIG varjenje, se odločimo pri potrebi po spajanju legiranega jekla in barvnih kovin, pri čemer varimo na dva različna načina. TIG varjenje legiranega jekla poteka z izmeničnim tokom in polom na elektrodi, pri barvnih kovinah pa imamo enosmerni tok in na elektrodi negativni pol. Delo v obeh primerih poteka v tako imenovanem zaščitenem okolju, za kar se uporablja plin argon ali helij, elektroda pa je volframova. Za volframovo elektrodo je značilno, da se ne izrablja, lahko pa je čista ali legirana (kar je spet odvisno od tega, kakšne kovine želimo variti).

TIG varjenje nam omogoča, da varimo kovine in zlitine, za katere je znano, da imajo zelo visoko tališče. Ste vedeli, da lahko pri tem dosežemo tudi temperature do šest tisoč stopinj? Pri marsikateri kovini oziroma zlitini sicer ne dosežemo, da bi prišlo do spajanja, zato je varjenje po metodi TIG edina možna izbira.

Kako kakovostno je TIG varjenje?

TIG varjenje ni klasično varjenje, ki bi se ga lahko lotil vsakdo. Najprej zato, ker je izjemno zahtevno in terja kratko razdaljo obloka, po drugi strani pa tudi mirno roko in preciznost varilca – kar nekaj izkušenj je potrebnih, da ta obvlada tudi TIG varjenje. Rezultat pa je verjetno ravno zaradi tega izjemen.

TIG varjenje velja za najbolj kakovostno. Var oziroma šiv ima pri postopku TIG skoraj identično sestavo kot varjenec, kar pomeni, da v samem materialu ni prišlo do večjih sprememb. Vari so zato odporni na korozijo in veljajo za čiste. Prav tako so izjemno natančni in močni. To je razlog, da se prav varjenje po tehniki TIG uporablja tudi za letala in vesoljski program, kjer vsi vemo, da je nujno poskrbeti za najboljše.

Life at Night
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.