CNC mehanska obdelava kovin: 5 storitev

8
CNC mehanska obdelava kovin

Pri CNC obdelavi kovin gre za računalniško vodeno strojno obdelavo, ki zagotavlja, da pri velikoserijski proizvodnji ne prihaja do napak. Če je človek zmotljivo bitje in ne zmore ponavljati enakih gibov v nedogled, pa je povsem drugače, ko govorimo o računalniški tehnologiji, avtomatiziranih strojih in robotih.

Seveda je za vodenje in upravljanje programske opreme, prav tako pa tudi za vse nastavitve, še vedno potrebna človeška roka. Za vse ostalo pa poskrbijo CNC naprave, ki v kovinsko predelovalni industriji zagotavljajo skorajda vse storitve, ki so pri tem potrebne. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj pogostejših.

1. Struženje

Pri struženju govorimo o obdelovanju kosa kovine, s katerega se med vrtenjem struži material, da bi na koncu prišli do ustreznega izdelka cilindrične oblike. CNC poskrbi za to, da je obdelovanec popolnoma takšen, kot je zarisano v načrtu, ki je bil posredovan napravi, in ne odstopa od predpisanih dimenzij.

Struženje
Struženje je postopek oblikovanja izdelka valjaste oblike.

Stružnica je sestavljena iz rezalnega dela, držala orodja in povezovalnega dela, pri čemer pa je CNC naprava sestavljena iz dveh ključnih delov: samega stroja in programske opreme.

2. Rezkanje

Pri rezkanju gre za obdelavo kovin, ki se največkrat uporablja za obdelavo ravnih površin. S posebnim orodjem (rezkalom) se opravlja glavno gibanje, pri čemer so podajalna gibanja rotacijska. CNC rezkanje je zelo pomemben del kovinsko predelovalne industrije, pri katerem največ štejeta natančnost in zmožnost obdelave različnih materialov ter različnih oblik.

3. Eloksacija

Pri eloksaciji gre za postopek površinske obdelave kovin, s čimer kovini zagotovimo zaščito pred oksidacijo. Navadno jo uporabljamo pri zaščiti aluminija in aluminijevih zlitin in je sestavljena iz štirih delov. Najprej je potrebna predobdelava kovine, nato pride na vrsto eloksiranje, sledi faza »počitka« in na koncu še pečatenje. Pri tem postopku obdelave kovin se uporabljata električni tok in lug.

4. Laserski razrez

Pri laserskem razrezu gre za razrez različnih kovin, ki so lahko tudi različnih oblik. Tako se na ta način reže pločevino, cevi in druge oblike kovine. Prednost laserskega razreza tiči v natančni obdelavi, pa tudi v manjši porabi električne energije, kar ima pozitiven vpliv na okolje.

Laserski razrez
Laserski razrez se uporablja za razrez različnih oblik kovin.

Kot primer dobre prakse bi na tem mestu omenili slovensko podjetje Kovinc d.o.o., ki se poleg ostalih storitev na kovinsko predelovalnem področju ukvarja tudi z laserskim razrezom. Da je lahko podjetje pri tej storitvi uspešno in konkurenčno, mora seveda uporabljati najmodernejšo tehnologijo, s katero upravljajo tudi ustrezno izučeni kadri.

5. Brušenje

Brušenje kovin je eden izmed standardnih postopkov, ko govorimo o obdelavi kovin. Čeprav kovinsko predelovalna industrija vse bolj napreduje v smeri, da je po določeni obdelavi kovin kar najmanj dodatnega dela, pa se je brušenju težko izogniti.

Brušenje spada v površinsko obdelavo in se izvaja iz več razlogov. Gre za zaključna dela, odstranjevanje morebitnih nepravilnosti, estetiko in predpripravo za končno zaščito. Se pa brušenje uporablja tudi pred pričetkom obdelave materiala, s katerega je potrebno odstraniti vse nečistoče. Omenimo še nekaj različnih vrst brušenja: okroglo, notranje, ploskovno.

CNC mehanska obdelava kovin je torej v svetu kovinsko predelovalne industrije vseprisotna. Krmiljena je z ustrezno računalniško programsko opremo, ki CNC napravi pove, kako obdelati določen material na vedno enak način.

DELI
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.