Razlike med MIG, MAG in TIG varjenjem

168
Varjenje

Ročno varjenje velja za enega od najbolj vsestranskih in preprostih postopkov, ki se uporabljajo za varjenje skoraj vseh materialov za izdelavo od najmanj do najbolj zahtevnih zvarov. Postopek lahko izvajamo v obratih ali na prostem. Ločimo več vrst ročnega varjenja, med najpogostejšimi načini pa so MAG, MIG in TIG varjenje.

Ker ročno varjenje v ključavničarstvu in kovinski industriji kljub vse bolj priljubljeni avtomatizaciji še vedno velja za nepogrešljivo metodo, vam bomo v nadaljevanju na kratko predstavili najbolj priljubljene načine ročnega varjenja. Teh se strokovnjaki poslužujejo predvsem v trenutkih, ko so izdelki specifični ali pa morajo variti unikatne izdelke ali manjše število izdelkov. S pomočjo predstavitve si boste lahko najlaže ustvarili podobo, kakšne so razlike med posameznimi postopki.

MIG varjenje

MIG varjenje je znano kot metoda običajnega varjenja v nevtralnem žlahtnem plinu, v argonu ali heliju. Ta obliva varilno žico in zvar in kemijsko ne reagira z varjencem. Pri tem načinu varjenja varimo s pomočjo gole elektrode ali strženske žice, ki je navita na kolut. V postopku se ustvarja visoka temperatura, kar omogoča tudi varjenje debelejših materialov in kakovostne kotne zvare.

MIG varjenje
S postopkom MIG varjenja do popolnih zvarov.

MIG varjenje uporabljamo za varjenje barvnih kovin in zlitin, aluminija ter za konstrukcije iz močno legiranih jekel. Postopek se uporablja izključno v obratih, njegova kakovost pa je v primerjavi z MAG varjenjem boljša, saj omogoča povsem čiste in gladke zvare. Posledično je tudi kakovost izdelkov boljša.

Največja prednost MIG varjenja je, da lahko varimo materiale večjih debelin, na primer ograje, stopnice in večje konstrukcije.

MAG varjenje

MAG varjenje je metoda obločnega varjenja v zaščitenem okolju. Zanj se uporablja ogljikov dioksid in neoplaščena elektroda. Postopek se uporablja za malo legirana konstrukcijska jekla in za tanko ter srednje debelo pločevino, kjer debelina materiala ne sme presegati enega milimetra.

MAG varjenje
MAG varjenje kot cenovno najbolj dostopen postopek.

MAG varjenje najpogosteje uporabljamo pri avtokleparskih in podobnih delih, s pomočjo tega postopka varimo tudi jeklene konstrukcije. Velja za cenovno najbolj ugodno metodo varjenja, saj je primerna predvsem za manj zahtevna varjenja in za navadna jekla.

TIG varjenje

TIG varjenje je znano kot postopek obločnega varjenja v zaščitenem okolju. Zanj se uporabljajo nevtralni plini, in sicer argon, helij in netaljiva volframova elektroda, ki se pri postopku ne izrabi. Ta oblika varjenja se uporablja za legiranje jekla s pomočjo izmeničnega toka in pozitivnega pola na elektrodi ter za varjenje barvnih kovin s pomočjo enosmernega električnega toka in negativnega pola na elektrodi.

TIG varjenje
Pri TIG varjenju se uporablja tudi varilna palica/žica.

Pri TIG varjenju lahko varimo kovine in zlitine z izjemno visokim tališčem. V postopku namreč prihaja do zelo visokih temperatur. Velja za kakovostno obliko varjenja, saj nam zagotavlja, da ima prav vsak var skoraj povsem identično sestavo kot obdelovanec. Ker pa terja kratko razdaljo oboka, velja tudi za zelo zahtevno obliko varjenja. Kljub temu nam ponuja najboljše možne rezultate: močne, izjemno natančne in kakovostne zvare.

Predvsem se ga poslužujemo za varjenje cevovodov, v orodjarstvu, izjemno priljubljeno je tudi v letalstvu. TIG varjenje uporabljamo tudi v industriji, kjer je potrebna izdelava po posebnih higienskih standardih, še posebej v kozmetični in živilski industriji.

DELI
Life at Night
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here