Ustanovitev s.p.

Published by Life on 27. 10. 2016

Ustanovitev s.p. v petih korakih

Ste vedeli, da je danes povsem enostavno odpreti svoj s.p.? In da vas pri tem ne čakajo dolge birokratske procedure kot nekoč? Podjetnik lahko postanete povsem preprosto.

Če želite ustanoviti s.p., sledite petim korakom, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

1. korak

Podjetja vam ni potrebno odpreti z danes na juti, temveč lahko datum regulirate sami. Če se danes odločite, da boste odprli svoj s.p., je ta lahko registriran že jutri ali pa tudi šele čez tri mesece. To vam omogoča, da sami izberete svoj popolni datum začetka poslovanja in tako registracijo dejansko napoveste že vnaprej. Če imate na primer danes čas, da poskrbite vse potrebno, potem vse uredite danes – čeprav boste s.p. odprli šele čez mesec in pol, ko se vam izteče odpovedni rok v službi.

2. korak

Z izbranim imenom in svojimi dokumenti (osebni dokument in davčna številka) se odpravite na točko VEM, kjer vam bodo pomagali pri registraciji. Podjetje lahko registrirate tudi drugod, a tu vam bodo dejansko tudi svetovali in vam tako registracijo kar najbolj poenostavili.

Točka VEM

Vse boste lahko uredili na točki VEM.

Poleg izbranega imena podjetja potrebujete še naslov sedeža podjetja (preverite že prej, ali je potrebno soglasje oziroma dovoljenje), s svetovalcem pa določite tudi dejavnosti, ki jih želite registrirati. Za dejavnosti, ki nimajo omejitev, na splošno velja, da jih je bolje registrirati več kot manj (da ne boste imeli dela, če kasneje k prvotni dejavnosti še kakšno dodate). Registracija na VEM poskrbi za vpis v poslovni register, Ajpes, prijavo v socialno in zdravstveno zavarovanje.

3. korak

Dan po uradnem pričetku poslovanja boste domov prejeli sklep, s katerim se odpravite na banko in pri njej odprete poslovni račun. Za s.p. ločen poslovni in zasebni račun nista več nujna. Tako lahko prihranite pri stroških, vendar pa imate obenem manjši nadzor nad poslovnimi in zasebnimi financami.

4. korak

V osmih dneh po registraciji morate na FURS sporočiti podatke o svojem predvidenem poslovanju in o tem, kdo bo vodil poslovne knjige. Prav tako se morate odločiti, ali boste DDV zavezanec ali ne.

5. korak

Pričnite z delom! Sedaj ste samostojni podjetnik in po mesecu dni si boste že lahko obračunali prispevke za minimalno plačo ter ugotavljali, koliko ste dejansko zaslužili za svoj žep.

Vzajemni skladi

Published by Life on 14. 7. 2016

Kaj so vzajemni skladi?

Vzajemni skladi so za marsikoga naložba ali način varčevanja, kjer naj bi bilo tveganje nižje kot pri vlaganju neposredno v delnice oziroma naj bi bilo za takšno varčevanje tudi potrebnega manj znanja. Vendar pa to ne drži povsem, saj so tudi vzajemni skladi lahko tvegani, saj gre nenazadnje za vložek v delnice, obveznice ali njuno kombinacijo.

Vzajemni sklad – skupno vlaganje

Vzajemni sklad je neke vrsta oblika skupne naložbe. Medtem ko lahko posamezniki vlagajo v delnice ali obveznice neposredno in s tem prevzamejo nase vse tveganje, poleg tega pa se naložba običajno še premalo razprši, se pri vzajemnih skladih vlaga vložek množice ljudi in podjetij. Pridobljene finance se v imenu sklada vložijo na najrazličnejša področja, v najrazličnejše delnice in obveznice, takšna razpršenost pa običajno zagotavlja, da tudi ob zlomu enega podjetja ne ostanemo brez vsega, saj se izguba tako rekoč izenači z dobičkom drugih podjetij. Več kot jih je in bolj razpršeno kot je vlaganje, manjše je tveganje.

Vzajemni skladi po panogah ali regijah?

Marsikdo se odloča za izbiro posameznih vzajemnih skladov glede na to, v kateri sektor ta vlaga. Tako se lahko na primer odločite za sklad, ki vlaga v delnice podjetij, ki se ukvarjajo z inovacijami na področju energije. Ali pa se omejite geografsko ter vložite v sklad, ki vlaga v države, ki so trenutno v razvoju, na primer v Brazilijo ali Indijo. Vsekakor pa je treba vedeti, da je treba, če je le mogoče, vložiti v različne tipe. V vsaki panogi in na vsakem geografskem področju se lahko pripeti, da se pojavijo hitre spremembe, ki negativno vplivajo na gospodarstvo, na primer vojne, poplave, potresi in še marsikaj.

Kako izbrati vzajemni sklad?

Najbolje je, da spremljate statistiko posameznih vzajemnih skladov in tako sami preverite, kako rastejo. Nikar ne nasedajte raznim ponudnikom, ki vam obljubljajo, da se lahko vaš vložek v nekaj letih tudi potroji. Vzajemni skladi običajno poslujejo precej netvegano, manj tveganja pa pomeni tudi, da zagotovo ni vrtoglavih dobičkov. Najboljša je počasna, zmerna rast, ki vam na dolgi rok lahko prinese največ.