Kaj so vzajemni skladi?

17
Vzajemni skladi

Vzajemni skladi so za marsikoga naložba ali način varčevanja, kjer naj bi bilo tveganje nižje kot pri vlaganju neposredno v delnice oziroma naj bi bilo za takšno varčevanje tudi potrebnega manj znanja. Vendar pa to ne drži povsem, saj so tudi vzajemni skladi lahko tvegani, saj gre nenazadnje za vložek v delnice, obveznice ali njuno kombinacijo.

Vzajemni sklad – skupno vlaganje

Vzajemni sklad je neke vrsta oblika skupne naložbe. Medtem ko lahko posamezniki vlagajo v delnice ali obveznice neposredno in s tem prevzamejo nase vse tveganje, poleg tega pa se naložba običajno še premalo razprši, se pri vzajemnih skladih vlaga vložek množice ljudi in podjetij. Pridobljene finance se v imenu sklada vložijo na najrazličnejša področja, v najrazličnejše delnice in obveznice, takšna razpršenost pa običajno zagotavlja, da tudi ob zlomu enega podjetja ne ostanemo brez vsega, saj se izguba tako rekoč izenači z dobičkom drugih podjetij. Več kot jih je in bolj razpršeno kot je vlaganje, manjše je tveganje.

Vzajemni skladi po panogah ali regijah?

Marsikdo se odloča za izbiro posameznih vzajemnih skladov glede na to, v kateri sektor ta vlaga. Tako se lahko na primer odločite za sklad, ki vlaga v delnice podjetij, ki se ukvarjajo z inovacijami na področju energije. Ali pa se omejite geografsko ter vložite v sklad, ki vlaga v države, ki so trenutno v razvoju, na primer v Brazilijo ali Indijo. Vsekakor pa je treba vedeti, da je treba, če je le mogoče, vložiti v različne tipe. V vsaki panogi in na vsakem geografskem področju se lahko pripeti, da se pojavijo hitre spremembe, ki negativno vplivajo na gospodarstvo, na primer vojne, poplave, potresi in še marsikaj.

Kako izbrati vzajemni sklad?

Najbolje je, da spremljate statistiko posameznih vzajemnih skladov in tako sami preverite, kako rastejo. Nikar ne nasedajte raznim ponudnikom, ki vam obljubljajo, da se lahko vaš vložek v nekaj letih tudi potroji. Vzajemni skladi običajno poslujejo precej netvegano, manj tveganja pa pomeni tudi, da zagotovo ni vrtoglavih dobičkov. Najboljša je počasna, zmerna rast, ki vam na dolgi rok lahko prinese največ.

DELI
Life at Night
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.