Popoln spanec

Published by Life on 14. 12. 2018

Le dobra postelja zagotavlja popoln spanec

Če je vaša vzmetnica starejša od sedmih let, vam po vsej verjetnosti ne ponuja več udobja, ki ga potrebujete za odličen nočni počitek. Trajanje uporabnosti vzmetnice je v največji meri odvisna od njene kakovosti, pogostosti uporabe, vaše teže in nenazadnje tudi od vašega vzdrževanja. Četudi ste pred več leti kupili povsem novo in vrhunsko vzmetnico, je zdaj čas, da jo zamenjate.

Za najbolj kakovosten spanec

Številne raziskave kažejo na to, da spimo bolj trdno, imamo manj bolečin v križu in občutimo manj simptomov, če spimo na novejši postelji. Če bodo postelje v vašem domu opremljene še s kakovostno posteljnino, bo občutek splošnega udobja v postelji še večji. Posledično vam bo zagotovljen odličen spanec, s pomočjo katerega se boste zagotovo odpočili.

Boxspring postelja Ankona 2

Boxspring postelja Ankona 2

V zadnjem času so priljubljene postelje iz pene. Ta je lahko poliuretanska, spominska ali iz lateksa. Izdelujejo jo v različnih oblikah in gostoti, in sicer glede na različne potrebe kupcev. Prav tako so priljubljene tudi postelje, ki v podpornem sistemu ali v zgornjem sloju vsebujejo peno z dodatkom gela. Za takšne postelje je značilno, da so hladnejše od običajnih penastih postelj.

V sklop kakovostnih postelj sodijo še hipoalergene in antimikrobne postelje iz naravnega lateksa. Kupci prav tako številčno posegajo po posteljah iz spominske pene, ki se ponašajo z vrhunsko podporo, za katero poskrbi poliuretan visoke gostote.

Oblazinjene postelje so zakon

Če se nikakor ne morete odločiti, katera postelja bi ustrezala vam, je najbolje, da v vaše življenje vskočijo oblazinjene postelje, ki si jih po vsej verjetnosti lahko privošči prav vsak od vas. Takšna vrsta postelje je namreč odlična rešitev, ki vam ne bo ponujala samo vrhunskega udobja ter odličnega spanca, temveč tudi estetski doprinos v vaš spalni prostor.

Oblazinjena postelja Kira

Oblazinjena postelja Kira

Naj vam omenimo še, da je za oblazinjene postelje značilno, da je njihova končna višina nekoliko višja. S tem si boste lahko privoščili tudi lažje vstajanje.

Čiščenje sedežne garniture

Published by Life on 11. 7. 2018

Kako očistiti usnjeno sedežno garnituro?

Usnje je v naših domovih precej pogosto prisotno. Z njim so opremljene luksuzne sedežne garniture, različni dodatki, čevlji, pasovi, torbice in še bi lahko naštevali. Tokrat bomo govorili o usnjenih sedežnih garniturah, natančneje o tem, kako jih pravilno očistiti. Zavedati se moramo, da je usnje eno od najbolj vsestransko uporabnih materialov, a le ob primernem vzdrževanju nam bo dobro služilo še vrsto let. In čeprav je usnje drago, ni potrebno, da nam usnjeno sedežno garnituro očistijo profesionalci.

Še kako pa drži dejstvo, da usnjene sedežne garniture zahtevajo prav posebno nego. Na trgu sicer res obstaja ogromno takšnih in drugačnih čistilnih sredstev za čiščenje usnja, vendar si jih lahko pripravite tudi sami. Poglejmo si, kako poteka postopek čiščenja usnjene sedežne garniture.

Čiščenje usnjene sedežne garniture naj poteka ročno

Iz robov sedežne garniture je vsak teden potrebno posesati mehanske delce. Pazimo, da bomo pri tem uporabljali nastavek z mehko ščetko, saj bomo lahko drugače površino kavča ali naslonjača poškodovali. Po sesanju garnituro pobrišimo z vlažno mehko bombažno krpo. To krpo predhodno navlažimo z namenskim čistilom za usnje. Bodimo temeljiti in odstranimo ves prah.

Čiščenje usnjenega kavča

Usnjeno garnituro očistite z navlaženo mehko krpo.

Dvakrat ali trikrat na leto pa je potrebo sedežno garnituro iz usnja očistiti natančneje. Pri tem uporabimo večje količine čistila in temeljito obrišemo vse površine. Za čiščenje usnja nikakor ne uporabljamo parnih ali kemičnih čistilcev, vodnih sesalcev in podobnih pripomočkov. Čistimo s čistili, ki ne vsebujejo alkohola, topil, silikona in podobnih agresivnih snovi.

Vedno uporabimo posebna čistila za čiščenje usnja

Pri tem naj omenimo tudi to, da brisanje s krpo, ki smo jo namočili v vodo, ne bo uspešno. S tem bomo sicer res odstranili prah, a redni negi usnja moramo privoščiti več. Suha ali v vodi navlažena krpa žal nima zmožnosti zadostnega odstranjevanja maščob, ki se naberejo na površini usnja. Te maščobne obloge pa moramo odstraniti dovolj zgodaj, drugače se usnje spremeni, kar pa bo vplivalo tudi na njegovo življenjsko dobo.

Kot smo že omenili, čistimo z mehko bombažno krpo ali s kuhinjsko gobico. Nikakor pri tem delu ne smemo uporabljati pripomočkov, ki delujejo na principu abrazije, saj lahko pri tem močno poškodujemo zgornji sloj usnja in njegovo barvo.

  • Usnjena garnitura Malagić Cumulus
    Usnjena garnitura Malagić Cumulus (Il Ambienti)

P. S. Bi svoj dom popestrili z novo sedežno garnituro? Se zaradi bogate ponudbe na tržišču sploh ne znajdete več? Če tudi vas mika takšna ali drugačna usnjena sedežna garnitura, potem kliknite tukaj. Ali pa obiščite pohištvena salona Il Ambienti, ki se nahajata v Ljubljani in Murski soboti.

Prepričani smo, da boste nad ponudbo navdušeni, hkrati pa vam bodo strokovnjaki pomagali pri izbiri primerne sedežne garniture.

Kartuše za printer

Published by Life on 8. 5. 2018

Kartuše za printer vedno pri roki

Ljudje moramo nekatere stvari vedno imeti pri roki. Tako si na primer ne smemo dovoliti, da bi nam doma ali na delovnem mestu zmanjkalo nečesa, kar nujno potrebujemo. Na pisalni mizi imamo veliko pripomočkov, brez katerih enostavno ne gre. Med njimi je zagotovo računalnik, poleg njega pa vse pogosteje tudi printer.

Tako računalnik kot tiskalnik za normalno funkcioniranje potrebujeta določene dodatne dele ali pripomočke. Printer za svoje brezhibno delovanje na primer potrebuje primerno kartušo oziroma toner. Kartuše za printer moramo imeti vedno na zalogi. Ne smemo si namreč dovoliti, da nam jih zmanjka ravno v trenutku, ko smo dali natisniti pomemben dokument, ki ga moramo v kratkem času posredovati naprej.

Nakup kartuše prek spleta

Kartuše za printer so torej nujno sredstvo, ki ga je vedno dobro imeti na zalogi. Vemo, da cene takšnih pripomočkov vendarle niso tako visoke, da si jih ne bi mogli kupiti več. V današnjem času si zalogo lahko naredimo na hiter in enostaven način, saj jih lahko naročimo kar prek spleta.

Kartuše

Poceni kartuše so nam na voljo tudi na spletu.

Vse, kar moramo storiti, je, da obiščemo priznano spletno trgovino, kjer se na spletnih policah nahajajo kartuše za printer. Te naj bodo preverjeno kakovostne, saj bomo sicer z njimi imeli več težav kot koristi. Do nakupa nas torej loči le nekaj klikov, do zaloge kartuš doma ali v pisarni pa le dan ali dva.

Kako izbrati ustrezno kartušo?

Če smo pri uporabi tiskalnika začetniki, je vendarle dobro vedeti, katere kartuše za printer so primerne za našega. Lahko se obrnemo na strokovnjake in jih povprašamo, če so kartuše, ki jih nameravamo kupiti za naš printer, sploh prave. Strokovnjaki nam bodo najbolje znali svetovati, obenem pa nam bodo povedali tudi, da se na trgu nahaja več vrst kartuš (originalne, kompatibilne, obnovljene).

Za vsako nam bodo povedali, za kaj se lahko uporablja in ali je primerna za naše potrebe. Poskrbeti moramo le, da bodo naročene kartuše združljive z našim tiskalnikom. V nasprotnem primeru se namreč lahko zgodi, da ne bomo mogli izvajati tiskanja. Tako bomo nekaj denarja porabili za kartuše, ki za naš printer sploh ne bodo uporabne.

Invazija mravelj

Published by Life on 10. 2. 2018

Kako ustaviti invazijo mravelj?

Ste vedeli, da število mravelj na svetu prekaša število ljudi v razmerju 140.000 proti 1? Mravlje so povsod okrog nas. A to še ne pomeni, da moramo mravljam odpreti tudi vrata svojega doma. V naša prebivališča jim lahko preprečimo vstop na različne načine: lahko jim uničimo gnezda, odstranimo hrano, zgradimo različne prepreke in podobno.

Berite naprej in izvedeli boste, kako preprečiti invazijo mravelj v svojem domu. Več informacij o tem, kako uničiti mravlje, pa najdete v prispevku »Kako se znebiti mravelj?« na portalu Nasveti.net.

Identificirajte mravlje, s katerim imate opravka. Če boste vedeli, katera vrsta mravelj ogroža vaš dom, boste lažje pridobili informacije o tem, kakšne so njihove gnezditvene navade ter kje poiskati njihova gnezda, ki so lahko tudi zunaj vašega doma. Če sami ne prepoznate mravelj, jih poslikajte in povprašajte za ime vrste na naravoslovni fakulteti ali pri kakšnem drugem strokovnjaku.

Mravlje faraonke

Predvsem v blokih težave povzročajo mravlje faraonke.

Vzdržujte čistočo. Čist dom je vaša prva obrambna linija proti mravljam. Sproti pometajte krušne drobtine, pobrišite polite sokove in druge tekočine, redno odnašajte smeti, predvsem pa ne puščajte umazanih krožnikov povsod po stanovanju. S tem boste mravljam preprečili dostop do hrane. Preprečite tudi, da bi se mravlje gostile s pasjo ali mačjo hrano. Okrog posodic s hrano poškropite z raztopino vinskega kisa v vodi.

Uničite njihove poti. Kjer opazite eno mravljo, jih boste kmalu opazili še več. To pa zato, ker mravlje za seboj puščajo poseben vonj, s katerim označijo svojo pot, ki ji sledijo tudi druge mravlje. S pometanjem ne boste naredili prav ničesar. Zmešajte kis z vodo in poškropite njihovo pot s tako pripravljeno mešanico. S tem boste preprečili, da bi mravlje k vam prišle od zunaj. Če pa so si mravlje zgradile gnezdo prav v vašem stanovanju, bo potrebno ostrejše ukrepanje (glejte naslednjo točko).

Uničite kolonije mravelj. Ko zagledate mravljo, bi najbrž najraje takoj stopili nanjo. Svetujemo vam, da tega ne storite. Res je, da bi se je s tem znebili, a kmalu bodo prišle še stotine drugih mravelj. Te, ki jih opazite posamično, so namreč izvidniške mravlje. Le-te iščejo hrano, da bi jo nesle nazaj v gnezdo. In ravno s pomočjo izvidniških mravelj lahko uničite celotno kolonijo.

Kako? Nastavite jim past, ki ste jo kupili v specializirani trgovini. Ker se okus mravelj tekom leta spreminja, poiščite takšno past, ki ustreza tako mravljam, ki jedo sladko, kot tistim, ki jedo maščobo. Izvidniške mravlje bodo strupeno vabo zanesle v gnezda in s tem se bo uničilo celotno gnezdo, vključno s kraljico.

Želimo vam uspešen boj proti mravljam!

Iskanje stanovanja

Published by Life on 10. 11. 2017

Iskanje tistega pravega stanovanja

Skoraj nemogoče je izbrati pravega. Stanovanje, mislim. Vzamem tiskano verzijo oglasnika in iščem stanovanje v Ljubljani. Imamo oglase o prodaji stanovanj, oglase o nakupu in tudi oglase o oddajanju. Pogled mi pritegnejo oglasi »oddaja stanovanja Ljubljana«. Gotovo je bilo na seznamu vsaj 100 stanovanj. Garsonjere, enosobna in dvosobna stanovanja so bila najpogostejša. Z balkonom ali brez, z opremo ali brez, celo oglasi s sostanovalci so bili.

Komaj se prebijam mimo oglasov in težko najdem kakšnega, ki mi je všeč. Skoraj na vsakem me nekaj moti. Nekatera stanovanja so brez balkona, ki je meni nujen. Nekateri najemodajalci ne dovolijo hišnih ljubljenčkov, kar pri meni prav tako odpade.

Oglasi: oddaja stanovanja Ljubljana

In se prebijam še dalje čez oglase. Oglasi pod rubriko »oddaja stanovanja Ljubljana« so zelo različni. Avtomatično so tudi odpadli oglasi s premajhno kvadraturo in oglasi, ki ponujajo stanovanja brez pohištva.

Oglasi za oddajo stanovanj

Oglasov o oddaji stanovanj v Ljubljani je bilo ogromno.

Po kakšni uri brskanja sem ostala že brez prave volje, zato sem iskanje mojega novega stanovanja prekinila. Nato sem tisti dan počela druge stvari in kar malo pozabila, kakšna naloga je pred mano. Kar težko sem prijela tisti oglasnik ponovno v roke. Zato sem raje odšla na splet pobrskat za oglasi na temo oddaja stanovanja Ljubljana.

Idealnega bo morda težko najti …

Seveda vem, da bo idealnega težko najti. A vsaj približno mora imeti tiste stvari, ki si jih jaz želim. Sončno svetlobo, veliko kvadraturo in ne preveč stare opreme. Na spletni strani z nepremičninami sem dobila malo več volje, saj je bilo iskanje z iskalnikom precej enostavnejše. Takoj sem izločila tista stanovanja, ki mi niso bila všeč. Ostalo mi je približno 10 stanovanj v ožjem izboru. A za ogled desetih stanovanj resnično nisem imela časa.

Zato sem izločila najmanjši dve stanovanji. Ostalo mi jih je še osem. Po kratkem premisleku sem izločila še dve stanovanji, eno v pritličju zaradi slabše svetlobe, drugega pa zaradi oddaljenosti do centra mesta. Super, ostalo mi je še šest stanovanj. Še dve morem izločiti, potem pa grem na oglede preostalih štirih izbranih stanovanj. Odločim se, da izločim še stanovanje s starejšim pohištvom in stanovanje z majhno kuhinjo.

Bila sem zadovoljna s svojim izborom ter se dogovorila za oglede. Na koncu pa sem po ogledih le izbrala pravega s pomočjo oglasa »oddaja stanovanja Ljubljana«.

Prispevek nam je poslala: Mojca B. iz Ljubljane

Published by Life on 29. 7. 2016

Kako deluje toplotna črpalka?

Ogrevanje bivalnih prostorov je v marsikaterem gospodinjstvu zahteven zalogaj, zato je vse več tistih, ki razmišljajo o alternativnih načinih ogrevanja, ki so hkrati tako ekološki kot cenovno ugodni. Med te spada tudi ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke. Ta velja za vir, ki je ob sami investiciji res lahko nekoliko dražji, vendar pa se investicija hitro povrne, mesečni stroški obratovanja črpalke pa so v primerjavi s starejšimi načini ogrevanja, na primer ogrevanjem na kurilno olje, zagotovo zanemarljivi.

Kakšne toplotne črpalke poznamo?

Toplotne črpalke so lahko sanitarne, torej za ogrevanje sanitarne vode, ali pa ogrevalne. Glede na medij pa jih ločujemo na:

  • toplotne črpalke zrak – voda;
  • toplotne črpalke voda – voda;
  • toplotne črpalke zemlja – voda.

Najbolj razširjene so toplotne črpalke zrak – voda, kjer vodo ogrevamo tako, da izkoriščamo temperaturno razliko v zraku. Te črpalke so najcenejše in jih lahko postavimo tako rekoč v vsako hišo, le prostor je potrebno imeti. Črpalke voda – voda zahtevajo prisotnost podtalnice in kar nekaj gradbenih del, ta pa so nujna tudi pri vodni črpalki zemlja – voda, kjer je za namestitev vseh cevi potrebna velika površina zemlje: cevi imate pod celotnim vrtom.

Kako delujejo toplotne črpalke?

Najlaže je delovanje toplotnih črpalk mogoče pojasniti tako, da jih primerjamo s hladilnikom. Pri tem si želimo ohranjati hladno notranjost, da bi bilo to mogoče, pa hladilnik v okolico oddaja toploto. Pri toplotnih črpalkah je podobno, le da se ta toplota ne sme nenamensko porazgubiti, temveč se uporabi za ogrevanje vode, v redkih primerih pa tudi za ogrevanje zraka.

Kako se odločiti za pravo toplotno črpalko?

Tisto, kar v prvi vrsti definira izbiro toplotne črpalke, je zagotovo vir toplote, ki nam je na voljo. Če ne živite na področju, kjer vam je na voljo podtalnica oziroma za njeno izkoriščanje ne morete pridobiti dovoljenj, prav tako pa so vrtine tudi predrage, potem toplotna črpalka voda – voda gotovo ni za vas. Če nimate dovolj velike parcele, da bi izkoriščali toploto iz zemlje, tudi črpalka zemlja – voda ne bo za vas. Preostane vam torej le še črpalka zrak – voda ali eventualno zrak – zrak, pri kateri se za ogrevalni medij ne uporablja vode.

Poleg tipa črpalke je potrebno primerno izbrati tudi njeno moč, ki mora temeljiti na tem, kakšne so energetske potrebe samega objekta. Najbolje je, če lahko toplotna črpalka pokrije vse energetske potrebe, saj je sicer potrebno dogrevanje. To še zlasti v hladnem obdobju ni redkost, odlično pa je, če je zanj poskrbljeno tako, da se ob premajhni zmogljivosti črpalke vključi samodejno.