Kako otroku približati glasbo?

263
Kako otroku približati glasbo

Glasba ima v otrokovem življenju pomembno vlogo za njegovo počutje in razvoj, zato ima tudi terapevtsko vlogo. Pri glasbenem razvoju otroka imamo odrasli možnost velikega vpliva nanj, še posebej v obdobju do petega leta starosti. V tem času je otrok najbolj dovzeten za različne zvoke, zato je to tudi idealen čas za razvoj otrokovega glasbenega potenciala.

V tem obdobju se razvijeta otrokov posluh in ljubezen do glasbe, zato je pomembno, da otrok pride čim prej v stik z njo. Prej ko bo otrok začel poslušati glasbo, prej bo razvil pravi čut zanjo in jo bo lahko v svojem življenju imel za dobro prijateljico in sopotnico.

Bistveno je, da se z otrokom zabavate

Za otroke sama zvrst glasbe niti ni pomembna. Bistveno je, da pride z njo čim prej v stik. Glasbo tako starši uporabljajo že v obliki uspavank, ko so njihovi otroci stari šele nekaj mesecev. Pogosto pa se bojijo, da otroci nimajo posluha. Strah je v resnici popolnoma odveč. Z otrokom se ob glasbi zabavajte in pozibavajte z namenom, da bo to zanj velika pozitivna izkušnja.

Otroci in glasba
Najbolje bo, da otrokom glasbo približate skozi igro.

Otroci so kot majhne spužve, ki vase vsrkajo vse, kar jim boste ponudili. Podobno je tudi z glasbo. Res je, da imajo nekateri prirojene sposobnosti, vendar je vpliv odraslih kljub temu zelo pomemben. Otroci zelo radi ustvarjajo in glasba je eden od spektrov ustvarjalnosti, zato jo izkoristite. Za doživljanje in spoznavanje glasbe je ravno zato najprimernejša igra v svojih različnih pojavnih oblikah.

S primernim glasbilom bo užitek še večji

Verjetno vas je veliko, ki ste v svojem otroštvu imeli doma vsaj orglice ali kljunasto flavto. Ti dve glasbili predstavljata za veliko otrok začetni poligon za njihovo glasbeno ustvarjanje. Zasledili boste tudi podatek, da kljunasto flavto označujemo z izrazom otroško glasbilo. Zelo priljubljena glasbila so tudi različne oblike tolkal, kot so na primer bobni. Vsa ta glasbila so enostavna za uporabo in učenje, zato so med otroki izjemno priljubljena.

Med večjimi otroki sta izjemno priljubljeni kitara in harmonika ter razne električne klaviature, violine ali pa ukulele. Pestro izbiro različnih glasbil za najmlajše in nekoliko večje otroke si lahko ogledate v trgovinah z glasbili, med katerimi je tudi glasbena trgovina Symphony. Strokovno izobražen kader vam bo primerno svetoval glede pravilne izbire želenega glasbila.

Ustvarjalno okolje za najbolj nadarjene

Nekateri otroci razvijejo prav poseben čut za glasbo. V tem primeru jih lahko vpišemo v glasbeno šolo, kjer se bodo pod strokovnim vodstvom učili osnovnih glasbenih veščin. Bistveno je, da otrok tudi v glasbeni šoli spoznava glasbo prek vsestransko ustvarjalne igre, zaradi česar bo njegova motivacija zagotovo večja.

Otrok v glasbeni šoli
Pazite, da z vpisom otroka v glasbeno šolo ne boste prepozni.

Glasba predstavlja eno od najbolj priljubljenih obšolskih dejavnosti. Veliko otrok spoznava glasbo na različnih tečajih ali glasbenih urah. Za resno učenje glasbe je priporočljiva starost osem let, vendar lahko otroka vpišete tudi v razne glasbene urice za najmlajše.

Otroku torej dajte priložnost, da v tem obdobju spozna čim več glasbil, s katerimi bo dobil nove glasbene izkušnje. Nato pa mu prepustite odločitev za izbiro svojega najljubšega glasbila.

DELI
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.