Kdaj se odločiti za mestno kolo?

332
Mestno kolo

Pred nakupom kolesa se morate obvezno vprašati, za katere namene ga boste najpogosteje uporabljali in kakšne so vaše telesne, ne nazadnje pa tudi finančne zmogljivosti.

Kolesarje bi lahko razdelili v približno pet kategorij; mestni kolesarji, začetni rekreativci, srednje izkušeni rekreativci, zahtevnejši rekreativci ter profesionalci. Če se s kolesom nameravate voziti zlasti po mestu, torej po asfaltirani podlagi in ravnini, brez kakršnega koli klanca in kratkih razdalj, je mestno kolo za vas najustreznejša izbira.

Ne spreglejte: Vodič za nakup mestnega kolesa

Mestno kolo je odlična izbira za pot v službo

V večjih mestih mestno kolo velja za eno najpogostejših izbir za prevoz na delovno mesto. Dokončna izbira pa je vsekakor odvisna od razdalje in konfiguracije terena, še zlasti od tega, ali vas na poti do službe spremljajo klanci in drugi zahtevnejši odseki.

Žensko mestno kolo Bottecchia 212
Žensko mestno kolo Bottecchia 212 (Extreme Vital)

Ravno zato je v takšnem primeru najbolje izbrati kolo z notranjimi prestavami. Te zagotavljajo drugačno delovanje, posledično je veliko manj podvrženo okvaram. A če izven delovnega časa kolesarite po zahtevnejših terenih, si boste najverjetneje omislili drugo vrsto kolesa, na primer treking kolo.

Kakšne so cene mestnih koles?

Še preden se osredotočite na same cene mestnih koles, vam priporočamo, da si najprej izberete pravo mesto nakupa, šele nato pričnite poizvedovati po cenah. Pri nas je kar nekaj uveljavljenih specializiranih prodajaln s kolesi, kjer si kolo lahko tudi izposodite ali namesto novega kupite rabljeno.

Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser ALU
Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser ALU (Extreme Vital)

Sicer pa se cene v preverjeno dobrih trgovinah za nova in kakovostna mestna kolesa gibljejo nekje med 300 in 500 evri. Če vam cena res veliko pomeni in hkrati želite kupiti dobro mestno kolo, je najbolje, da sledite aktualni ponudbi dobrega prodajalca, ki na vsake toliko časa kolesa ponuja po znižanih akcijskih cenah.

Oprema za udobno mestno kolesarjenje

Četudi boste z mestnim kolesom prevozili le kratke razdalje po ravnini, je zaželeno, da imate na glavi čelado. Priporočamo tudi uporabo odsevnikov ter kolesarskih rokavic, ki so zlasti dobrodošle pri padcih. Na mestnih kolesih je priljubljeno imeti tudi večji zvonec, ki je lahko udarno pisane barve. Ta vam seveda ne bo služil samo kot estetski doprinos, temveč ga boste ob priliki tudi uporabili.

Mestno kolo Specialized Alibi Sport EQ
Mestno kolo Specialized Alibi Sport EQ (Extreme Vital)

Za dodatno motivacijo si lahko na mestno kolo namestite še števec, podsedežno torbico ali pisano košaro. Pri sebi pa vedno imejte dovolj tekočine, čeprav se boste morda zapeljali le do sosednjega bloka.

Dobro izbrana vrsta kolesa glede na teren, po katerem se najpogosteje prevažate, je torej najpomembnejši ključ za udobno, varno in sproščeno vožnjo. Ko se boste dokončno odločili, da je mestno kolo nedvomno najboljša izbira za vas, prodajalca poprosite, naj vam razkaže čim več kakovostnih modelov priznanih proizvajalcev.

Life at Night
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.