Kaj je vožnja s spremljevalcem?

8

Bili so časi, ko smo z zavistjo pogledovali preko luže v ZDA in vzdihovali ob njihovih zakonih, ki so dovoljevali opravljanje vozniškega izpita še pred polnoletnostjo. Kaj vse bi takrat dali, da bi bili v njihovi koži. Pa je podoben zakon zaživel tudi pri nas.

Če vas zanima, kaj je to vožnja s spremljevalcem, vam bomo razložili v tokratnem članku. Ker lahko k opravljanju vozniškega izpita pri nas pristopijo tudi kandidati, ki so napolnili šele 16 let, je jasno, da bi do zaključka izpita prišli precej pred napolnjeno polnoletnostjo, ko bi lahko opravili zaključni izpit in pridobili tako želen dokument. Ampak, čakati tako dolgo?

Na cesto pod posebnimi pogoji

Zakon v Republiki Sloveniji pod določenimi pogoji dopušča možnost, da se kandidat za vozniški izpit poda na cesto pred napolnjenim 18. letom. Gre za tako imenovano vožnjo s spremljevalcem, za katero pa mora biti izpolnjenih nekaj pogojev.

Vse za vozniški izpit
Vse za vozniški izpit na enem mestu – na portalu varnih voznikov (Vozniski-izpit.com).

Preden se takšen kandidat lahko poda na cesto, mora uspešno opraviti tečaj CPP (pravila cestnega prometa), tečaj in izpit iz prve pomoči. Opraviti mora tudi zdravniški pregled, uspešno opraviti republiški CPP test in v šoli vožnje zaključiti program praktičnega dela usposabljanja (najmanj 20 ur).

Vpis spremljevalca v evidenčni karton

Zgoraj našteto pa seveda še ni dovolj, da bi se lahko mladoletnik podal na cesto pred opravljenim končnim izpitom in polnoletnostjo. Za kaj takšnega mora prej še vpisati spremljevalca v evidenčni karton vožnje. Spremljevalec je lahko nekdo izmed staršev, skrbnikov, ali pa druga polnoletna oseba, ki pa mora prav tako izpolnjevati nekaj pogojev.

Takšna vloga za spremljevalca v vozilu se odda na upravni enoti, mora pa biti ta oseba stara najmanj 27 let, imeti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B že vsaj pet let in v evidenci ne sme imeti več kot pet kazenskih točk.

Manjka le še zelena L tablica

Doslej smo našteli vse pogoje, ki jih morata izpolnjevati tako mladoletni voznik kot njegov spremljevalec, obvezno pa je potrebno k temu dodati še ustrezno zeleno L tablico, s katero se vozilo označi za ostale udeležence v prometu. Takšna tablica mora biti kvadratne oblike in nameščena na levo polovico zadnje strani avtomobila.

Zelena L tablica
Na vozilo namestite zeleno L tablico.

Če na vozilo L tablica za vožnjo s spremljevalcem ne bo nameščena in vas ustavi policijska kontrola, je ob tem prekršku zagrožena kazen kar 500 €. Torej je to vsekakor vredno imeti v mislih. Imate pomisleke, zakaj je takšna vožnja sploh omogočena in dobrodošla?

Nabiranje izkušenj in samozavesti

Opraviti vozniški izpit je eno. Nekaj povsem drugega pa se je potem prvič udeležiti cestnega prometa povsem sam. Če je bil prej v vozilu vedno inštruktor, ki je ves čas pomagal z nasveti in vskočil na pomoč v trenutkih, ko je postalo vroče, pa se je v nekem trenutku potrebno znajti tudi brez njega.

In takrat bodo mlademu vozniku še kako prav prišle vse tiste urice in kilometri, ki jih je opravil s spremljevalcem v vozilu. Nabrana samozavest in izkušnje so mladim voznikom v veliko pomoč, ko se pri 18 letih končno podajo na cesto popolnoma sami.

Poskrbimo za varnost v cestnem prometu!

DELI
Life at Night
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.