Kako draga rekreacija je smučanje?

10
Smučanje

Smučanje je vznemirljiva zimska dejavnost, ki prinaša veselje in zabavo za vse ljubitelje belih strmin. Če se s smučanjem šele spoznavate, vas zagotovo zanima, kolikšni so stroški te pri nas zelo priljubljene rekreacije. Stroški smučanja so odvisni od več dejavnikov, vključno z vrsto opreme in oblačil.

Pa tudi od tega, ali boste kupili novo ali rabljeno smučarsko opremo, kam se boste na smučanje odpravili ter kakšni bodo morebitni stroški hotela in prevoza. V tem prispevku bomo obravnavali različne stroške, povezane s smučanjem, da se boste lahko pred odhodom na smučišče nanje ustrezno pripravili.

Stroški smučarske opreme in oblačil

Prvi strošek, ki ga je treba upoštevati pri smučanju, je cena smučarske opreme in oblačil. Oprema za smučanje v osnovi vključuje smuči, smučarske čevlje, palice in vezi. Cene teh izdelkov se razlikujejo glede na znamko, model in kakovost uporabljenih materialov.

Moške smuči Elan Amphibio 14 Ti Fusion X (2023)
Moške smuči Elan Amphibio 14 Ti Fusion X + vezi EMX 11.0 GW (Extreme Vital)

Smučarska oblačila pa vključujejo bunde, hlače, rokavice in kape. Cene teh izdelkov so prav tako odvisne od blagovne znamke, kakovosti materialov in tega, ali gre za novo ali staro kolekcijo. Če še nimate lastne smučarske opreme in niste prepričani, kolikokrat vas bo na bele strmine sploh zaneslo, je priporočljivo, da si jo izposodite v lokalni smučarski trgovini in tako prihranite denar. Opremo si lahko navadno izposodite tudi na samem smučišču.

Ženski smučarski čevlji Fischer RC ONE 85 (2023)
Ženski smučarski čevlji Fischer RC ONE 85 (Extreme Vital)

Osnovna smučarska oprema (smuči, smučarski čevlji in palice) za odraslo osebo vas bo v povprečju stala nekje med 600 in 700 €. V primeru opreme za otroka pa lahko ta znesek prepolovite. Vsekakor ne gre pozabiti še na smučarsko čelado, ki je za otroka do 14. leta obvezna.

Cene vozovnic

Poleg nakupa opreme in oblačil za smučanje je treba upoštevati tudi cene vozovnic. Te se razlikujejo glede na lokacijo, vendar so lahko precej drage. Ne pozabite, da večina smučišč ponuja znižane vozovnice, če jih kupite vnaprej prek spleta ali v lokalni trgovini.

V Sloveniji lahko danes računate na cene okrog 35 do 40 € za odrasle. Gre za celodnevno smučarsko vozovnico. Redko je mogoče smučati tudi za nekaj manj kot 30 €, vendar v tem primeru na manjših smučiščih. Cene otroških vozovnic (od 6 do 14 let) se vrtijo okoli 25 €. V primeru, da se boste na smučanje odpravili v tujino, denimo v sosednjo Avstrijo, boste za smučarsko vozovnico v povprečju odšteli preko 50 € za odrasle in okoli 30 € za otroka.

Stroški prevoza in nastanitve

Glede na to, kje nameravate smučati, lahko dodatni stroški vključujejo daljši prevoz, kot so avtobusi ali najem kombija, ter nastanitev, kot so hoteli ali apartmaji v bližini smučišč. Številna smučišča ponujajo pakete, kjer so stroški prevoza in nastanitve vključeni v eno ceno.

Nastanitev ob smučišču
Velik del stroška večdnevnega smučanja predstavlja cena nastanitve.

To je lahko odličen način za prihranek denarja, če imate v mislih družinsko potovanje. Če nameravate kupiti rabljeno smučarsko opremo, da bi nadomestili nekatere od teh stroškov, se prepričajte, da je z njo vse v najlepšem redu. V tem primeru ne bi bilo slabo obiskati serviserja smučarske opreme, ki bo nabrusil robove smuči in pregledal celotno opremo.

Končna ocena

Smučanje je lahko precej draga rekreacija zaradi vseh povezanih stroškov, kot so nakup opreme in oblačil ter cene smučarskih vozovnic na nekaterih dražjih smučiščih. Vendar pa se lahko tem stroškom izognete tako, da opremo najamete (namesto neposrednega nakupa).

Lahko se odločite tudi za paketne ponudbe s prevozom in nastanitvijo, katerih stroški so vključeni v eno ceno. Ne glede na to, ali se boste na smučišče podali prvič ali že stotič, se splača vnaprej pridobiti vse potrebne informacije, da boste vedeli, kakšne stroške lahko pričakujete pri načrtovanju naslednjega smučarskega izleta.

DELI
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.