Kako pričeti z jadranjem?

363
Jadranje

Jadro, sonce in veter. Je lahko še kaj lepšega? Za vse tiste, ki poletje radi preživljajo aktivno, z vetrom v laseh, zagotovo ne. Tako jadranje na deski kot “pravo” jadranje na jadrnici marsikoga popolnoma prevzameta. In če se sprva poda na desko ali jadrnico z nekaj strahu in dvomov, ti kmalu izginejo.

Da bi bilo mogoče jadrati povsem samostojno, pa je seveda potrebnega kar nekaj znanja. Ne glede na to, s kakšnim plovilom se podamo na vodo, je tega nujno obvladati, prav tako pa poznati vse predpise. Potrebna je torej šola oziroma tečaj, kjer si pridobimo teoretično in praktično znanje, potrdilo o njem pa je seveda izpit.

Jadranje za mlade

Navdušenje nad morjem se pogosto pojavi že v času odraščanja. Znotraj jadralnih klubov, ki spadajo pod Jadralno zvezo Slovenije, lahko najdete kar nekaj takšnih, ki se posvečajo podmladku.

Seveda je predpogoj za jadranje bližina morja ali jezera, a če se otrok z jadranjem ne namerava ukvarjati resneje (v obliki treningov), se lahko do Obale zapeljete tudi med vikendom. Sodeluje lahko v jadralni šoli za otroke, prav tako pa so na voljo programi jadranja za šole, ki pridejo prav za športne dni ali šolo v naravi.

Jadranje za starejše mladostnike in odrasle

Kadar vas jadranje mika predvsem zaradi možnosti aktivnega preživljanja dopusta, se lahko odločite za tečaj jadranja, ki vas bo pripravil na samostojno upravljanje z jadrnico. Tečaj obsega dva sklopa.

Potrebno se je pripraviti na izpit za voditelja čolna, za katerega je minimalna predpisana starost 16 let, prav tako pa si je treba pridobiti praktično znanje. Tečaj za voditelja čolna se organizira povsod po Sloveniji, izpit, ki poteka pri Upravi RS za pomorstvo, pa potrjuje, da obvladate motoroznanstvo, meteorologijo, branje kart in vse drugo, kar je potrebno za varno plovbo.

Pomorska karta
Na tečaju se boste naučili tudi branja pomorskih kart.

Če je izpit potreben zaradi jadranja, pa je seveda najbolje, da se pri društvu, ki se ukvarja z jadranjem, že takoj pozanimate, kdaj, kako in kje potekajo začetni in nadaljevalni tečaji jadranja. Tako se boste hkrati pripravili na izpit za voditelja čolna in si pridobili tudi praktično znanje. Pri ŠD Gibanca poteka šola jadranja ob vikendih, izpluje se iz Marine Portorož, na morju pa ste med 11. in 17. uro.

Kdo naj se odloči za tečaj jadranja?

Znanje ni nikoli odveč, zato se šola jadranja na začetni stopnji priporoča vsem, ki se nameravajo ali prvič podati na jadrnico ali pa se za dopust na njej odločajo redno. Najemi jadrnice danes niso več tako dragi, kot so bili nekoč, saj je na trgu dovolj konkurence. Teden dni jadranja na osebo ne stane več kot teden dni dopusta na kakšnem grškem otoku!

Seveda se začetniki običajno odločijo, da bodo skupaj z jadrnico najeli tudi skiperja, ki bo skrbel za njeno upravljanje in jadranje popolnoma obvlada, a ta vedno potrebuje pomoč. Če ste zanjo usposobljeni, bo plovba mnogo prijetnejša.

Prav tako se začetni tečaj jadranja priporoča vsem, ki si želijo nabrati znanje za samostojno upravljanje plovila z jadri. Tako so na morju lahko samostojni in ne potrebujejo skiperja, kar pomeni tudi prihranek. Vsekakor pa je dobro, da se v tem primeru odločijo tudi za nadaljevalni tečaj, saj je morje lahko nevarno in od nas zahteva še več iznajdljivosti in pravilnih odločitev.

Kje se učiti jadranja?

Jadralna zveza SlovenijeTečaj jadranja organizirajo društva, katerih krovna panožna organizacija je Jadralna zveza Slovenije. Ta tudi izobražuje učitelje, inštruktorje ter trenerje jadranja in s tem jamči za njihovo strokovno usposobljenost. Jadralci, ki skrbijo za tečajnike, so učitelji jadranja z množico izkušenj, marsikateri med njimi se ukvarja tudi z regatnimi tekmovanji. In če vas med opravljanjem šole jadranja zamikajo tudi regate, seveda zato ni nobene težave. V nadaljevanju se lahko odločite za tečaj regatnega jadranja, ki marsikomu predstavlja svojevrsten izziv.

Jadranje po pameti!

Jadranje ni šport oziroma aktivnost, namenjena bogatim. Je predvsem aktivnost, ki je namenjena “pametnim”. Pri njem ni pomembno, kako razkošno in drago jadrnico imate, temveč kako varno jo znate upravljati. Predpogoj za jadranje po pameti je vedno previdnost, prav tako pa mora biti vsaka odločitev na morju dobro premišljena.

In prav to je tisto, česar se morate naučiti skozi začetni in nadaljevalni tečaj jadranja. Z učitelji, ki imajo bogate izkušnje in vas naučijo, da se je vedno treba držati pravil ter ničesar prepustiti naključju, je to povsem enostavno, zato je jadranje pravi užitek.

DELI
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.