Kaj je najpomembnejše pri izbiri snowboarda?

34
Izbira snowboarda

Preden se odpravite v trgovino in se odločite, da boste nekaj svojih prihrankov namenili za snowboard, je potrebno razmisliti o nekaterih pomembnih dejavnikih. Pri tem ne mislimo zgolj na lepo grafiko in zunanji izgled, ampak predvsem na to, da vam bo snowboard dobro služil.

Pomembno je, da se na snowboardu počutite samozavestno in da vam omogoča lahkotno zavijanje brez večjega truda. Pravilno izbran snowboard ne bo zmanjšal le možnosti izgube ravnotežja, ampak bo tudi zmanjšal tveganje za morebitne padce.

Tu je nekaj osnovnih dejavnikov, ki jih je potrebno upoštevati, če želite poiskati za vas idealen snowboard.

Dolžina snowboarda glede na telesno višino in težo

Praviloma velja, če snowboard postavite pokonci na njegov rep, mora njegov nos segati nekje med vašima nosom in brado. Seveda gre za nek splošnen kriterij, pri čemer je potrebno upoštevati tudi nekatere druge dejavnike.

Tabela velikosti snowboard deske
Tabela velikosti snowboard deske glede na telesno višino in težo.

Če boste izbrali daljši snowboard, vam bo ta sicer zagotavljal stabilnejšo vožnjo, a boste morali v njegovo zavijanje vložiti več truda. Na drugi strani pa boste s krajšim snowboardom dosegli lažje zavijanje, a bo pri velikih hitrostih bistveno manj stabilen.

Pred nakupom je zato vedno treba preveriti tabele velikosti in telesne teže, ki so vam na voljo, saj je tako večja verjetnost, da boste izbrali pravo dolžino snowboarda. Pri tem je potrebno upoštevati, da v primeru nadpovprečne teže izberete daljši in širši snowboard, ki vam bo nudil večjo stabilnost.

Dolžina snowboarda glede na spol

Ženski snowboardi so na splošno ožji in bolj upogljivi, medtem ko so moški snowboardi širši in trdnejši. Širina snowboarda je izjemno pomembna, saj vam ožji snowboard zagotavlja manjši napor in olajša prenašanje teže z enega roba na drugega, širši snowboardi pa vam nudijo večjo stabilnost, a zahtevajo večji napor pri nadzoru.

Snowboard Burton Custom
Snowboard Burton Custom (Extreme Vital)

Manjši in lažji fantje tako lahko razmišljate tudi o nakupu ženskega snowboarda, višje predstavnice nežnejšega spola z veliko številko noge pa lahko poiščete pravo dolžino snowboarda v moški kategoriji.

Osnovne vrste snowboard desk

Če sodite v skupino začetnikov, so za vas najbolj primerni FREESTYLE ali ALL-MOUNTAIN snowboardi. Ti dve vrsti zahtevata centrirano držo, hkrati pa so deske mehke do srednje upogljive.

  • ALL-MOUNTAIN snowboardi veljajo za najbolj vsestranske, zato so primerni tudi za vse tiste, ki ste željni raziskovanja različnih terenov, prav tako pa ne boste vpeti v zgolj en slog deskanja na snegu. Uporabite jih lahko na urejenih terenih, v snežnih parkih ali izven urejenih smučišč.
Snowboard Burton Ripcord
Snowboard Burton Ripcord (Extreme Vital)
  • Potem ko boste napredovali, se lahko odločite za FREESTYLE ali FREERIDE snowboard. FREESTYLEE snowboardi so lahki, krajše dolžine in bolj upogljivi, torej so idealni za izvajanje različnih trikov, skokov in obratov. FREERIDE snowboardi pa so nekoliko trši, imajo odličen oprijem in so stabilni pri velikih hitrostih tako na urejenem terenu kot izven njega.

Upogljivost snowboarda

Ocena upogljivosti snowboarda vam pove, kako mehek je snowboard in kako igriv ali stabilen je na terenu. Upogljivost se meri z oceno od 1 do 10, pri čemer je 1 najmehkejša in najbolj igriva, 10 pa je najtrša in najstabilnejša.

  • Mehka upogljivost (1–3): Ti mehki snowboardi so odlični za začetnike in za vse FREESTYLE deskarje, ki radi izvajajo različne trike na urejenih terenih. Prizanesljivi so tudi do lažjih deskarjev, a manj primerni za ledene pogoje in vožnjo pri velikih hitrostih.
  • Srednja upogljivost (4–6): Ti snowboardi so še vedno dovolj mehki za začetnike, saj olajšajo učenje, hkrati pa ohranjajo dovolj togosti za stabilnost pri višjih hitrostih. Z njimi bodo zadovoljni začetniki kot tudi bolj izkušeni deskarji, ki so osredotočeni na FREESTYLE in ALL-MOUNTAIN slog deskanja.
Snowboard Arbor Shiloh Camber
Snowboard Arbor Shiloh Camber (Extreme Vital)
  • Trda upogljivost (7–10): Ti snowboardi so zelo stabilni pri visokih hitrostih in neenakomernih, ledenih snežnih razmerah, zato niso priporočljivi za začetnike, ampak zahtevajo že dobro in izpopolnjeno tehniko deskanja.

Profil: ROCKER ali CAMBER

ROCKER profil snowboarda omogoča udobno zavijanje in je zato primeren za začetnike. Vendar ni nujno, da s tem profilom začnete, saj lahko nekateri posamezniki zelo hitro napredujejo.

To bi pomenilo, da bi morali hitro presedlati na CAMBER profil. Ta omogoča večji nadzor nad robniki, večjo odzivnost pri zavijanju in obračanju ter boljšo stabilnost pri večjih hitrostih.

Čeprav je lična in barvna grafika lahko pri izbiri snowboarda prava skušnjava, pa je kljub temu drugotnega pomena, če želite kupiti idealen snowboard. Za popolno deskarsko zadovoljstvo je zato potrebno upoštevati predvsem tiste karakteristike snowboarda, ki bistveno vplivajo na njegovo kontrolo in stabilnost na snegu.

DELI
Life at Night
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.