4 nasveti za varno spletno spoznavanje

42
Varno spletno spoznavanje

Ste samski in so vam prijatelji predlagali, da bi si ljubezen poiskali na spletu? Odlična možnost, a morate biti pri spletnem spoznavanju še kako previdni. Ljudje smo se navadili na uporabo spleta, a na drugi strani zaslona, za svojo tipkovnico in z miško v roki se počutimo nekoliko preveč varni.

Žal se vse prepogosto berejo novice o spletnih prevarah, ki so izvedene na način, da se marsikomu zdi nemogoče, če ne kar malce smešno. A verjemite, tudi sami lahko kaj hitro podležete kateri izmed pasti. Še posebej na spletnih portalih, ki so namenjeni spoznavanju.

1. Izbira ustreznega portala ali aplikacije

Spoznavanje na spletu je lahko zelo učinkovito in raziskave s tega področja pravijo, da se kar okoli 20 % samskih Slovenk in Slovencev spoznava na ta način, torej prek spletnih portalov za zmenke, a tudi na socialnih omrežjih.

Portali za spletno spoznavanje
Bodite previdni pri izbiri portala oz. aplikacije za spletno spoznavanje.

Morda bi kdo na prvo žogo menil, da največ nevarnosti preži na mestih, kjer so erotični oglasi, a temu sploh ni tako. Največ prevar na tem področju se zgodi na socialnih omrežjih in na videz običajnih portalih za zmenke. Prav zato izbirajte previdno in vedno uporabljajte zgolj preverjene, ki imajo za seboj znano podjetje, podporo uporabnikov in kontakt.

2. Ne zaupajte osebnih podatkov neznancem

Če kaj, potem se ne gre igrati z osebnimi podatki. Nikoli ne zaupajte številke bančne kartice nekomu, ki ste ga spoznali na spletu, pa če je še tako zelo prepričljiv. V resnici ni pametno povedati niti pravega imena in priimka.

Dokler se osebno in bolje ne spoznata, je bolje, da vas pozna pod izmišljenim imenom ali po kakšnem nadimku. Prav tako nikoli ne razlagajte, kje živite. Ne zgolj domačega naslova, pač pa tudi iz katerega kraja prihajate. Za to bo še čas.

3. Preden greste na zmenek, to nekomu povejte

Ko bosta nekaj časa komunicirala prek spleta in se bosta morda dogovorila za zmenek v živo, naj se ta odvija na vam znanem kraju. Izberite mesto, kjer je veliko ljudi, pojdita v kavarno ali restavracijo. Morda se predlog o sprehodu v naravi sliši fino, a naj vendarle še nekoliko počaka.

Prijateljici na kavi
Nekomu zaupajte, kdaj, kam in za koliko časa se odpravljate na zmenek.

Prav zato bližnji osebi, prijatelju ali prijateljici povejte, da greste na zmenek, in povejte tudi, kam ter kdaj se vrnete. Na ta način boste poskrbeli za svojo varnost v primeru, da bi naleteli na kakšnega nepridiprava.

4. Pozor pred solzavimi zgodbami

Do prevare navadno pride tako, da sogovornik na drugi strani prepozna vaše slabe točke in vpliva na vaša čustva. Če se hitro zlomite zaradi poškodovane živalice ali zgodb o vojni, lačnih otrocih in podobnem, bo to začutil tudi sogovornik.

Ta ima že pripravljeno solzavo zgodbo o bolezni svoje matere ali sestre ter kako obupno si želi zbrati denar za zdravljenje, morda za pot k njej iz oddaljenih krajev. Prav tako lahko na drugi strani prejmete kakšne ljubezenske ali erotične zgodbe, če se bo sogovorniku zdelo, da vas bo tam lažje speljal na tanek led.

Čeprav vam občutek govori drugače, se še ne poznata. Šele ko se bosta nekajkrat videla v živo, boste imeli nekoliko bolj jasno sliko.

Life at Night
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.