Kaj storiti, ko vas muči zaprtje?

6
Zaprtje

Ste vedeli, da zaprtje veliko pogosteje prizadene ženske kot moške in da se s tovrstno težavo v starosti sooča več kot 50 % ljudi? Sicer pa zaprtje lahko doleti prav vsakega od vas, zato je dobro, da veste, kako odpraviti zaprtje na najenostavnejši način.

Pri odpravljanju težav z zaprtjem si torej lahko v veliki meri lahko pomagate kar sami. Kadar pa boste v blatu opazili sledove krvi, nujno obiščite svojega zdravnika. Ne čakajte na jutri.

Najpogostejši vzroki za zaprtje

Vzrokov za zaprtje je veliko. Večja verjetnost, da vas bo zaprtost doletela, je, če pogosto uživate hrano s premalo vlakninami in drugimi sestavinami, ki skrbijo za normalen volumen blata. Premalo gibanja in oslabelost trebušnih mišic sta prav tako dva od najpogostejših vzrokov za zaprtje.

Bolečine v trebuhu
Bolečine v trebuhu se lahko pojavijo zaradi premalo gibanja.

Sicer pa se zaprtje lahko pojavi tudi zaradi motenj v delovanju črevesja, sindroma razdražljivega črevesja, tumorjev v črevesu in danki, kroničnih vnetnih bolezni, okvare živčevja, vnetja črevesnih mešičkov, hemoroidov, bolezni presnove sladkorja in motenj v ravnovesju elektrolitov v telesu.

Prva pomoč pri zaprtju

Zaprtje pomeni redkejše iztrebljanje majhne količine blata. Pogosto vas pri tem spremljajo še bolečine v trebuhu in mučno napenjanje, lahko tudi izsušitev oziroma zatrditev blata. Tovrstna težava je med ljudmi pogosta in praviloma ne povzroča resnejših zapletov. V nadaljevanju si preberite, kako odpraviti zaprtje na preprost način, ne da bi vam bilo treba oditi v lekarno oziroma obiskati svojega zdravnika.

Najpomembneje je, da ne zadržujete iztrebljanja in tovrstno dejanje opravite v čim krajšem času. Črevesna vsebina mora biti ves čas primerno vlažna, zato popijte dovolj vode in drugih tekočin. Priporočamo vam pitje magnezijeve soli ali mineralne vode z veliko magnezija, saj napitki delujejo kot blago naravno odvajalo.

Uživajte hrano z veliko vlakninami, na primer posušeno in sveže sadje, kot so marelice, hruške, fige, jabolka in slive. Prav tako na svoj jedilnik dodajte kislo zelje, različna semena ter žita. Redno se ukvarjajte s športno aktivnostjo.

Živila z vlakninami
Redno uživajte živila, bogata z vlakninami.

Če to ne bo pomagalo, je priporočljiva je uporaba blagih odvajal v obliki svečk, ki omogočajo lokalno mehčanje blata. Pomaga tudi, če na tešče spijete hladne sadne in zelenjavne sokove, na primer paradižnikov ali pomarančni sok. V času zaprtja je zelo učinkovita tudi masaža trebuha v smeri urinega kazalca.

Pomoč pri zdravniku

Če imate po iztrebljanju občutek nepopolne izpraznjenosti in če na blatu opazite sledove krvi, je obisk zdravnika nujen. Prav tako ga morate obiskati v primeru nenadnega oziroma akutnega zaprtja ali če se z zaprtjem soočate že dlje časa.

Zaprtje sicer praviloma ne predstavlja oziroma ne vodi v večje težave, kar vam bo najverjetneje povedal tudi zdravnik, vendar je v navedenih situacijah obisk zdravnika res nujno potreben. Z obiskom in pregledom boste lahko preprečili marsikatero nevšečnost in morda tudi katero od resnejših bolezni.

Pomoč na spletu

Veliko uporabne literature se o težavah z zaprtostjo in o tem, kako odpraviti zaprtje, nahaja tudi na spletu. Najti morate primerno spletno stran, kjer boste lahko izvedeli veliko koristnih napotkov, ki jih boste prakticirali doma oziroma tam, kjer vas bo zaprtje presenetilo. Včasih so rešitve povsem enostavne, le poznati jih je treba.

Kliknite na https://www.popolnapostava.com/kako-odpraviti-zaprtje/ in si preberite kakovosten članek, v katerem je predstavljenih pet učinkovitih rešitev za odpravo zaprtja. Oglejte si tudi zgornji video posnetek, nato pa kar hitro pričnite z upoštevanjem nasvetov, da boste zaprtje po hitrem postopku zaustavili.

DELI
Life at Night
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.

KOMENTIRAJTE PRISPEVEK

Please enter your comment!
Please enter your name here