Zakaj telo potrebuje dodaten kolagen?

71
Kolagen

Telo za optimalno delovanje in zdravje potrebuje marsikaj. Predvsem pa je potrebno na tem mestu omeniti tri glavna makrohranila: beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe. Beljakovine, ki jim rečemo tudi proteini, so izjemnega pomena in nujne za naše življenje.

Med beljakovine prištevamo tudi kolagen, ki je v telesu zadolžen za vrsto procesov. Predvsem ga poznamo po koristih za zdravo, sijočo in napeto kožo, lase in nohte. Kolagen je kompleksna beljakovina in sestavlja skoraj tretjino vseh beljakovin v našem telesu.

Telo samo proizvaja kolagen

Odlična novica, kajne? A le do trenutka, ko se zavemo, da se proces proizvodnje kolagena v telesu na optimalen način odvija zgolj do 20. leta starosti. Potem se proizvodnja vsako leto zmanjša, in sicer za okoli 1,5 % na leto. Aha, boste rekli, torej se takrat pričnemo starati.

Na nek način to drži, a k sreči obstaja tudi način, kako staranje zaradi upada kolagena upočasniti in telesu pomagati do več kolagena. Na trgovskih policah je najti precej izdelkov, ki ponujajo kolagen, a je potrebno izbirati nadvse previdno. Kot so dejali že naši stari starši: »Ni vse zlato, kar se sveti.«

Kolagen shot po slovensko

Slovenski podjetniki so znani po svojih idejah in inovacijah, zato ne čudi, da imamo tudi na področju kolagena svoje moči. Izdelek Kolagen shot (Gaia Naturelle) je vsekakor dober dokaz za to. Izdelek je sestavljen iz ribjega kolagena, MSM, hialuronske kisline, vitamina C, biotina in cinka.

Kolagen shot

Izjemna moč za sijočo in napeto kožo ter čvrste lase in nohte. Sploh ne gre za to, da bi iskali eliksir večne mladosti, a zakaj ne bi procesa staranja upočasnili in ostali mladostni precej dlje, kot bi sicer. Sicer pa vnos prehranskega dopolnila s kolagenom ne vpliva le na videz, tudi počutili se boste bolj mladostno.

Kolagen za sklepe in mišice

Ker je kolagen del sklepnega hrustanca, je na nek način jasno, zakaj ga tako častimo, ko beseda nanese na težave s sklepi. Poleg vsega prej naštetega boste z jemanjem kolagena poskrbeli tudi za večjo gibljivost sklepov. Zadovoljni uporabniki vedo povedati, da imajo precej manj težav z razbolelimi sklepi kot prej.

Kolagen tipa 1 denimo predstavlja od 1 do 10 % celotne mišične mase. Lahko si predstavljate, kaj to pomeni za telo in počutje, ko ga začne z leti primanjkovati. Kljub temu, da poznamo kar 16 vrst kolagena v telesu, pa kar 80 do 90 % le-tega sestavlja kolagen tipa 1, 2 in 3.

Verjetno sploh ni več vprašanje, kako boste poskrbeli za svoj mladosten videz in boljše počutje, kajne?

Life at Night
Life at Night je spletni portal, na katerem so zbrani prispevki z različnih področij. Na njem boste izvedeli vse o urejanju doma in vrta, lepoti in zdravju, internetu in računalništvu, poslu in financah, pa tudi o športu in prostočasnih aktivnostih.